stratejik-satin-alma-danismanligi

Stratejik Satın Alma Yönetimi

Stratejik satın alma, bir şirketin gereksinimi olan ürün veya hizmetin tedarik edilmesi sürecini kontrol eden satın alma birimlerinin yaptığı planlama sürecidir.

Şirketler talep edilen ve onay vereceği siparişi sistemli hale getirmek durumundadır. Bu şekilde gereksiz harcamaların da önüne geçilir. Takip işin en önemli kısımlarından biridir. Özellikle firma için kritik malzeme alımı doğru belirlenmelidir. Bu sayede maliyet iyileştirilebilir. Karlılık artar. Süreç yönetimi çok etkin bir şekilde yapılmış olur. Bu süreçte olgunluk analizi yapılarak çerçeve belirlenir.

Stratejik Satın Alma Yönetimi Danışmanlığı
Stratejik Satın Alma Yönetimi

Stratejik satın alma, bir şirketin gereksinimi olan ürün veya hizmetin tedarik edilmesi sürecini kontrol eden satın alma birimlerinin yaptığı planlama sürecidir. Bu süreç sayesinde tedarik işinin stratejik bir şekilde ve şirket kültürüne uygun biçimde uygulanması planlanır. Stratejik satın alma, rakip şirketler üzerinde yıllarca üstünlüğünü korumak isteyen firmalar için önemlidir. Satın alma stratejisi sürecinin çerçevesinin doğru çizilmesi tasarruf ve sürdürülebilirlik adına önem arz eder. Ayrıca kalite ve performansı da olumlu etkiler. Şirketi muhtemel kriz durumlarına karşı güçlendirir.

Stratejik bir analiz ve hedefe ulaşma sürecindeki kararlılık çalışmayı başarılı kılar. Satın alma stratejisi çalışmasında da aynı özveriye ihtiyaç vardır. Çalışma planı yapılırken ve çerçeve oluşturulurken, geçmişe yönelik harcama raporları, tedarik sağlayanlar listesi ve mevcut pazarların durumu hakkında verimli bir analiz yapılması faydalıdır.

Stratejilerin iyileştirilmesi de satın alma stratejisinin önemli bir noktasıdır. Stratejiyle ilgili geri bildirimlere ve izlemlere önem vererek iyileştirmeler yapılır. Tüm şirket departmanları bu iyileştirmelere ayak uydurmalıdır. Departmanlar arası iletişim çok önemlidir.

Stratejik satın alma yönetimi sürecinde şirkette ön değerlendirme yapılır, bilgi toplanır, yöntem seçilir, geri bildirim ve iyileştirme çalışmaları yapılır. Şirketlerin taleplerine göre satın alma hedefleri belirlenir. Departmanların yetkinlikleri, üretim kaynakları, çalışan maliyetleri gibi unsurların analizi sağlanır. Bu unsurlar veri analiz yöntemlerine göre analiz edilir.

Stratejik satın alma süreci hareketli bir süreçtir. Çünkü tedarikçiler sürekli değişkenlik gösterir; satın alma başlı başına hareketli bir eylemdir. Bu sebeplerden dolayı stratejimizin de hareketli olması gerekir. Stratejinin sürekli incelenmesi gerekir. Gerekli güncellemeler varsa üzerinde durulmalıdır. Şirketlerin mevcut pazardaki güncellemelere de uyum sağlaması için stratejilerini de güncellemeleri gerekir. Elbette iyileştirmeler de söz konusudur çünkü geri bildirimler de mutlaka bu sürecin ayrılmaz bir unsurudur.

Verimli bir satın alma stratejisi geliştirilebilmesi, şirket performansını artırır ve kaynakların daha tasarruflu daha doğru kullanılmasını sağlar. Dolayısıyla şirketler için daha karlı bir kaynak kullanımı ve ileriye dönük sürdürülebilir bir çalışma ortamı sunar.

Bu Yazıyı paylaş