AİLE ŞİRKETLERİNDE KURUMSALLAŞMA DANIŞMANLIĞI
Aile şirketleri dünya ve Türkiye’nin ekonomisine önemli katkı sağlayan ve yön veren önemli şirketlerdir. Araştırmalara göre dünyadaki şirketlerin %50’si Amerika’daki şirketlerin %90’ı aile şirketidir. Aile şirketlerinin avantajı aynı hedefte birleşebilir, hızlı karar alabilme, hedeflere kolay erişme olarak sıralanabilir. Dezavantajları ise aile içi kimliklerinden sıyrılamama, profesyonel davranamama, aile içi duygusal faktörler ve sorunların gerçekçi bir şekilde çözülememesi olarak sayılabilir. Aile şirketlerinin kurumsallaşma noktasında önemli kavram aile anayasasının oluşturulmasıdır. Aile şirketlerinin başarı ve devamlılığı noktasında FASİA Yönetim ve Danışmanlık firması olarak kurumsallaşmaları yönünde destek vererek sistem geliştirmekteyiz.
Aile şirketi, bir aile üyesinin bir girişim ile başlattığı ve ilerleyen zamanlarda aiğer aile bireylerinin bu girişim sürecine dahil olduğu bir yapıdır. Aile kültürüne ve geleneklerine uyumlu bir sosyal düzendir. Aile şirketlerinde iş-aile döngüsü arasındaki ilişki birbirini etkileyebilir. Örneğin aile bireyleri arasında iş konusundan kaynaklı anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Aile şirketlerinde esas amaç ilerleyen zamanda şirket büyüdükçe devam eden aile üyelerinin şirkete dahil olması ve varlıklarını sürdürebilmektir. Aile şirketleri kurumsallaşarak gerek aile servetini gerek aile servetini korumak isterler. Aile şirketleri belirleyeceği kurumsal etik ilkeler ve prosedürlerle aile ve şirket ilişkilerini düzenlemekteler. Bunun için aile şirketleri kurumsallaşa konusunda danışmanlık hizmeti alarak bu süreci maksimum verimli bir şekilde gerçekleştirmeliler. Gerek aile üyelerinin gizliliğinin korunması, gerekse şirket verilerinin gizliliğinin korunması kapsamında danışmanlık hizmeti alınması çok önemlidir. Böylece hem aile birliği korunmuş olacak hem de başarılı bir kurumsallaşma süreci ortaya çıkmış olacaktır.
Aile şirketleri büyüdükçe yönetim ve sermaye konusunda kriz durumla yaşanabilmektedir. Bu anlamda aile şirketlerinde kurumsallaşma, hem aile şirketinin gelecek nesillere de aktarılmasını hem de sürdürülebilir bir varlığın kurulması açısından önemlidir.